Osteopatien har eksisteret i over 120 år og er meget anerkendt og efterspurgt i mange lande. I de fleste lande er osteopater statsautoriserede, bl.a. i England, Portugal, Belgien, Tyskland, Finland, Australien, New Zealand. Og der er i øjeblikket flere lande i Europa, som er tæt på statsautorisation bl.a. Frankrig og Norge.
I Danmark er Osteopati fra den 15 maj 2018 en anerkendt behandlingsform på lige for med fysioterapi og kiropraktik. Fra den 1 juli 2018 er det muligt for osteopater i Danmark at blive autoriserede. Dette betyder bla. at titlen "osteopat" bliver beskyttet, så kun Osteopater med med autorisation kan benytte sig af den.
Osteopat-uddannelsen kan tages i Danmark på intensive kurser fordelt over godt 5 år, optagelseskrav er, at man er læge eller fysioterapeut. Ellers må man på universitet i England, hvor det er 4 års studier eller andre skoler i Europa, som er 5 års studie.
Osteopater med denne baggrund kan blive medlem af foreningen "Danske Osteopater". Da titlen "osteopat" ikke er en beskyttet titel, anbefales det, at man sikrer sig, at osteopaten har D.O. (Diplom i Osteopati) efter sin titel, desuden er de fleste danske osteopater medlem af registrerede osteopater – her kan man finde landets registrerede osteopater.
I dag er der 17 universiteter for osteopatisk medicin i USA. Osteopati er i USA en lægegerning, hvoraf medicin og kirurgi indgår. I Europa indgår medicin og kirurgi ikke i osteopatistudiet. Uddannelsen er et universitetsstudie (BSc. (Hons) Ost. Medicine). I Europa, inklusiv Danmark, er det en 5-årig overbygning på læge-, kiropraktor- eller fysioterapiuddannelsen. I år 2000 kom den første mulighed for uddannelse inden for osteopati i Danmark, via The International Academy of Osteopathy fra Belgien.
Den første skole for osteopati blev åbnet i 1892 af Dr. A.T. Still, som var praktiserende læge. Still var utilfreds med daværende behandlingsmetoder og da han var ude af stand til at redde sin børn fra meningitis, påbegyndte han at udviklede sit eget behandlingssystem. Et system baseret på kroppens struktur og funktion samt kroppens naturlige helbredelsesevne.